CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

klik klik dapat bonus

Followers

Wednesday, December 30, 2009

SAHABAT..!!


pernah tak anda rasa sunyi tanpa sahabat disisi.. Sahabat ni amat bermakna sekiranya sahabat itu benar-benar sahabat sejati dimana susah senang die sentiasa di sisi..sentiasa cheer we up..dikala kite sedih..kalau kita asa masalah die pasti akan dengan hati yang terbuka sedia untuk membantu kita menyelesaikan masalah tersebut..tapi bagaimana kalau sahabat kita berubah? saya teringat kata-kata Abu Dzar

" Apabila temanmu telah berubah daripada kebiasaan yang ada padanya maka marahlah dia. Marahmu ialah tanda engkau menyayanginya.."


Melalui kata-kata tersebut jelas dimana kita boleh memarahi sahabat kita seandainya dia berubah. Tapi layakkah kita untuk memarahinya? Memang benar kita bukanlah siapa-siapa untuk memarahinya tetapi jika perubahan tersebut mandatangkan keburukan, sudah semestinya kita sebagai sahabat perlu menasihatinya.. Marah adalah terlalu complicated untuk dilakukan..malah jika tidak sesuai caranya, akan ,menimbulkan masalah lain yang mungkin akan menjejaskan persahabatan kita. Kadang-kadang apabila kita marah disebabkan perubahanya yg tidak sepatutnya akan disalah angap oleh sesetengah pihak..mungkin bagi kita marah itu kerana kita sayangkan dia..tapi bagaimana dengan tanggapan orang lain? tanggapan sahabat kita itu sendiri? setiap manusia mempunyai pemikiran yang berbeza-beza.. Namun begitu, jika hal ini berlaku pasti kita akan dipersalahkan walaupun niat kita ikhlas hendak membantunya..


sekalipun kita pula dipersalahkan, kita perlu sabar meghadapi dugaan..mungkin jika kita memberikan kemaafan, ini akan membuat sahabat kita lebih memahami dan menyedari kesilapan dirinya..dan apabila sahabat kita menghulurkan kemafaan, janganlah kita bongkak dan ego untuk memaafkannya.


" Kemuliaan hati ialah memberi maaf atas kesalahan kawan-kawan.."
wassalam....=)

2 comments:

  1. Betul Dila...tanpa kawan hidup tak bermakna..tapi kadang-kadang disebabkan kawan jugak hidup merana..ape yg penting perlu pandai pilih kawan..dalam era dunia tanpa sempadan ne macam-macam jenis kawan ada..mungkin ada yang baik..ada jugak yang tidak baik..cuma kita sebagai seorang kawan jugalah dapat menilai seseorang kawan, baik buruknya die tetap kawan kita..tapi jika kawan itu boleh merosakkan masa depan kita better kita jauhinya dengan cara yang baik but before that perlulah kita nasihatinya dahulu..if no changes then barulah kita undur diri in polite way agar tidak timbul dendam sesama manusia...=)

    ReplyDelete